Hvordan- og hvorfor jeg ble veganer

Publiser av Reidun Enge den

Det er mange grunner til at mange velger å bli veganere eller vegetarianere i dag. Det kan være av hensyn til dyrene, sin egen helse eller på grunn av miljøet. Noen er opptatt av alle disse aspektene, men for de fleste begynner det med ett av disse fokusene, og utvikler seg videre derfra. Selv var det min medfølelse med dyrene som startet reisen mot å bli veganer og miljøbevisst.

Min vei mot et vegetarisk kosthold - med hjerte for dyrene
Som barn følte jeg meg ofte annerledes,
 med mange filosofiske spørsmål og funderinger. I 6-års alderen begynte jeg å bli skeptisk til kjøtt, fisk og sjømat. Dyrene hadde jo så mange fellestrekk med oss mennesker! Jeg såg på dyr som venner, og syntes ikke at de hadde gjort noe for å fortjene å havne på vår tallerken.

I barneskolealderen satt jeg ofte å pirket i maten når vi hadde kjøtt til middag. Jeg ble kvalm hvis jeg for eks. fant en blodåre i kjøttet eller såg små hår på toppen av baconet. I tillegg til å spise minimalt med kjøtt, var jeg også veldig kresen. Grønnsaker og frukt var bare slikt som de voksne spiste. Etterhvert sluttet jeg å spise fisk; for det hadde jeg aldri likt uansett. Deretter sluttet jeg å spise kokt kjøtt da det såg minst innbydende ut, og det viste tydelig at det var muskler jeg spiste. Det aller siste jeg kuttet ut var kjøttdeig, både fordi jeg ville savne kjøttdeigsaus på spaghetti og pizza, men også fordi det ikke ligner så mye på kjøtt. Det gir derfor ingen direkte assosiasjoner til det levende dyret det en gang var.

Det var ikke før i slutten av ungdomsskolen at jeg hadde klart å kutte ut alt kjøtt. Jeg hadde fremdeles ikke noe navn på kostholdet mitt, og trodde at jeg kanskje var en av en liten håndfull mennesker på hele jorden som ikke spiste kjøtt! Jeg satte spørsmål til alt, og gjorde meg opp mine egne meninger om ting, uavhengig av hva folkestrømmen gjorde. Men det var ikke lett å gå rundt med en følelse av å se, og være våken, når alle andre sov. 

Da jeg ble 18, og begynte på folkehøyskolen, skjedde det noe fantastisk; jeg fant ut at jeg IKKE var alene i verden om å ikke spise dyr, og at jeg var en del av en gruppering som kalles vegetarianere!

Jeg var en kresen vegetarianer helt frem til høgskole-aldren. Da oppdaget jeg at grønnsaker faktisk var ganske godt! Men melka og osten holdt jeg fast på en stund til. Den hadde jo tross alt ikke tatt LIVET av noen (trodde jeg). Jeg tenkte at siden jeg ikke spiste kjøtt, så ville sikkert kua unne meg den melka, og ost hadde jeg jo vært avhengig av siden jeg var liten. Jeg hadde faktisk aldri tenkt over hvor kyrne fikk melk fra, og hadde en ide om at de konstant produserte melk fra naturens side! Men etter å ha lest litt, lærte jeg at kyrne blir tvangs inseminerte og fratatt kalvene sine få dager etter fødselen, for at vi skal kunne ta denne melka som egentlig er ment for kalven. Et liv i fangenskap som melkeku er ingen dans på roser. Kyrne står i store deler av livet fastlåst i hver sin bås, og blir ofte behandlet som produkter. Når de ikke lenger melker nok, er livet deres som regel ikke verd noe lenger.

Overgangen til veganisme - og oppstarten av Vegetopia
Det var på tide for meg å ta det neste skrittet; å bli veganer. Jeg begynte å kjøpe inn noen oppskriftsbøker, men hadde fremdeles ganske lite kunnskap om kosthold og ernæring. Det å se, og vite om, all uretten og lidelsene dyrene gikk igjennom uten at folk flest ofret det en tanke, gjorde meg trist. Jeg var også lei av å alltid være annerledes og stadig måtte forklare og forsvare kostholdet mitt.

Det kan også være vanskelig, rent praktisk, å leve som veganer- det var iallfall det den gang. Det fantes ingen veganske pizzaer i frysedisken, ingen farse, plantemelk, veganske pølser eller vegansk ost. Vi veganere var en bitteliten minoritet. Det var de med glutenallergi og laktoseintoleranse som, med sine rettigheter, banet vei for oss i alternativhyllene på dagligvarebutikkene. Og etterhvert fikk vi veganere litt mer å si vi også, heldigvis.

Fra å være veganer i kostholdet til å få en vegansk livsstil var den neste prosessen. Det krever research å finne ut hva som er vegansk, og man må ofte lese på ingredienser, både på matvarer og kosmetiske produkter. Folk som ikke er veganere tenker ikke så mye over det, men animalske produkter kan finnes i de utroligste ting! I snop, brød, chips, gele, krydder, frokostblandinger, sjampoer, rengjøringsmidler, kremer, sminke, og så videre. Da jeg ble veganer, fantes det ingen veganske nettbutikker, kun en vegetarisk nettbutikk, og helsekostbutikker med veganske varer som du måtte lete deg frem til. Det var da den første tanken om å starte en vegansk nettbutikk tok til, for å gjøre livet lettere for veganere og vegetarianere. Vegetarplaneten var navnet jeg hadde landet på, og jeg hadde tenkt å selge veganske varer der, spesielt matvarer.

Før jeg fikk realisert ideen, dukket det opp to nettbutikker med fokus på vegansk mat. Dermed var det mindre behov for dette i markedet. Men å være veganer handler jo ikke kun om mat, men også om å utelukke animalske ingredienser i blant annet kosmetikk, hygieneprodukter, klær, sko og rengjøringsprodukter. Jeg følte at det var vanskelig å kjøpe/bestille varer fra så mange ulike steder, og forstod at det fremdeles var et behov for "alt en veganer trenger, samlet på ett sted". Det var dette som var utgangspunktet mitt da jeg begynte å jobbe med Vegetopia. Men etterhvert som tiden hadde gått, var jeg også blitt mer miljøbevisst. Veganisme var fremdeles utrolig viktig for meg, men både mennesker og dyr er avhengig av jorden og miljøet vårt for å kunne eksistere og trives. Og veganske produkter er ikke nødvendigvis alltid miljøvennlige. Plast kan for eksempel ofte være en erstatning for skinn. Og store deler av kosmetikk- og hygieneproduktene kommer i plastemballasje. Veganske produkter kan inneholde kjemiske stoffer som er skadelige for liv i vann (de kan til og med være tilsatt mikroplast!). Jeg fikk en konflikt med den opprinnelige forretningsideen min. Ja, jeg ville gjøre livet lettere for veganere- men ikke på bekostning av miljøet! Resultatet er derfor en nettbutikk der alle varer er veganske, men også produkter som jorden vår kan gå god for. Utvalget blir derfor litt mindre, da det ikke produseres så mange varer uten plast enda, men jeg tror at de fleste som bryr seg om dyrene også bryr seg om fremtiden til jorda vår.

Med ca 7 milliarder mennesker på jorden, produserer vi enorme mengder søppel. Tenk på mengdene av sugerør, plastposer, sjampoflasker, bind, bleier, tannbørster ol. vi forbruker gjennom et helt liv! Og hva om vi kunne redusert dette til det minimale gjennom å bruke nedbrytbare produkter og gjenbruksprodukter. Tenk hvilken gevinst det ville vært for jorda og miljøet vårt! Nettbutikken passer selvfølgelig ikke kun for veganere, men for alle som er opptatt av miljøvern og en Zero Waste livsstil.

Jeg driver nettbutikken vegetopia.no alene, som et enkeltpersonsforetak. Det er ikke alltid like lett, for det er mye å sette seg inn i. Men det er givende og meningsfylt for meg. Jeg får gjort livet vil veganere litt lettere (forhåpentligvis), og jeg får bidra til at folk blir litt mer opptatt av miljø og dyrevern. Jeg har også drømmer om å lage egne design og produkter etterhvert.

Vegetopia er en visjon om en bedre fremtid. En grønnere fremtid, både når det gjelder kosthold og natur. I min forestilling av Vegetopia har dyrene og naturen også rettigheter, og blir vernet. Der er alle dyrene ville og fri, og menneskene har funnet en måte å leve i harmoni på; med hverandre, dyrene og naturen. Gjennom å være bevisst på alt du kjøper, kan du ta små skritt i retning av å gjøre verden litt bedre, og litt grønnere. 

Mine kostholdsråd
Om du er, eller bestemmer deg for å bli veganer, er det viktig å sette seg inn i hvilke næringsstoffer, vitaminer, mineraler og oljer du bær være obs på å få i deg. Spesielt viktig er det å ta tilskudd av B12 og jod, men også vitamin D og Omega 3 vil jeg anbefale tilskudd av. Det er også viktig å få i seg tilstrekkelig med fullverdige proteiner. For å ta vare på de snille bakteriene i magen som hjelper oss med en sunn og god fordøyelse, kan det være lurt å spise og drikke fermenterte produkter som kombucha, surdeigsbrød, eplesidereddik i vann, prebiotika-tilskudd, vannkefir, kokosyogurt og lignende. Det er en stor fordel å spise økologisk. Da får du i deg mindre sprøytemidler og kjemi, samtidig som du gjør et viktig tiltak for å beskytte matjorden og insektene.

Små skritt
Hvis du har lest deg hele veien ned hit, vil jeg takke deg for at du tok deg tid til å lese historien min. Jeg håper at teksten kan være til nytte med å forstå hva veganere går gjennom, hvordan de har det, og at å endre seg ofte er en tidkrevende prosess. Det er derfor viktig å ikke "prakke på folk" veganisme og miljøvern. Så små frø, vann litt og la frøene spire når, og hvis, forholdene ligger til rette for det. Noen spirer når de er klar, og andre frø får kanskje for sterk konkurranse med allerede godt etablerte og nedarvede planter ;)

Og om det å bli vegetarianer eller veganer ikke passer for din kropp eller din overbevisning, så håper jeg allikevel at du etterhvert vil se fordelen av å kutte litt ned på kjøttforbruket, kjøpe kjøtt og meieriprodukter fra dyr som har levd et mer naturlig liv, og være mer bevisst på at det vi kjøper- og det vi spiser- ikke bare angår oss selv, men at våre valg også kan påvirke miljøet, andre mennesker og dyr. Ta små skritt i ditt eget tempo, så blir det mer overkommelig. Og husk at ingen er perfekte!


Del dette innleggetNyere innlegg →


0 kommentarer

Skriv en kommentar

Kommentarer må bli godkjent før de blir publisert.