Plastfri juli - tar du utfordringen?

Publiser av Reidun Enge den

Plastfri juli og plastfrie produkter

Aldri har vi produsert og brukt mer plast enn i dag, men heldigvis begynner nå folk og politikere å få øynene opp for miljøproblemet dette har skapt. Regjeringen i Norge har uttalt at de vil forby engangsbestikk i plast, plasttallerkener, plastsugerør og q-tips i plast i 2020. Flere andre land har allerede forbud mot slik engangsplast, samt plastposer. Men hva kan du som forbruker gjøre?

Plastfri juli er en årlig global utfordring der millioner av mennesker over hele verden utfordrer seg selv til å redusere- eller kutte ut engangsplast/plast i hele juli. Bevegelsen har sitt opphav i Australia, og har som mål å gjøre folk mer bevisste på sitt plastforbruk.

Om du melder deg på arrangementet, kan du velge om du ønsker å kutte ut all engangsplast, de 4 største kildene til engangsplast (sugerør, plastposer, plastflasker og kaffekopp) eller om du vil forsøke å leve helt plastfritt. Du kan også velge om du vil kutte ned på plasten i en dag, en uke eller i hele juli, så det skulle være mulig for alle å finne et mål de kan mestre.

Om du melder deg på arrangementet, vil du motta ukentlige eposter med tips og informasjon. Du trenger selvfølgelig å ikke melde deg på for å redusere plastforbruket ditt, men for noen så kan det være mer motiverende å være en del av et felleskap.

Link til påmelding: https://www.plasticfreejuly.org/take-the-challenge/ 

Tips til hvordan du kan kutte ned på vanlige kilder til engangsplast:

Plastposer

 • Ta med gjenbrukbare handlenett når du skal handle mat, klær, sko ol. 
 • Bruk gjenbruksnett når du handler frukt og grønt i løsvekt
 • Erstatt småposene og søppelposene på kjøkkenet med biobaserte alternativer
 • Frys gjerne mat i glass- og stålbeholdere som alternativ til poser og bokser av plast.

 Sugerør

 • Kjøp gjenbrukbare sugerør i rustfritt stål, bambus eller glass. Om du trenger engangs sugerør så kan du bruke sugerør av naturlige strå.
 • Ta gjerne med et gjenbrukbart sugerør i vesken, så har du alltid en erstatning på lur om du skal på kafè ol.

 Q-tips

 • Kjøp q-tips med stang av bambus eller papp istedet for plast

 Bind

 • Bruk nedbrytbare, plastfrie bind, menskopp eller gjenbrukbare tøybind istedet for tradisjonelle bind som i stor grad består av plast.

Menskopp i medisinsk silikonNatracare nedbrytbart bind i økologisk bomullNatracare nedbrytbart truseinnlegg i økologisk bomullGladRags gjenbrukbart truseinnlegg

 Engangsflaske/kopp

 • Slutt å kjøpe drikke i engangsflaske. Ha heller med din egen plastfrie flaske for påfyll, eller ta rett og slett med egen drikke hjemmefra. Vi anbefaler drikkeflasker i glass og i rustfritt stål, da plast kan frigjøre kjemikalier over tid.
 • Vi anbefaler Reflect-flaskene til Klean Kanteen. De er 100% plastfrie, uknuselige, har ett praktisk bærehåndtak og har lav egenvekt. De er laget i høykvalitets rustfritt stål. Trykk på stålflasker er ofte akrylbasert, og kan dermed ende opp som mikroplast. Det at Reflect er uten trykk gjør de mer miljøvennlige og gjør at de holder seg fine lengre. De uisolerte flaskene kan vaskes i maskin, men korken bør vaskes for hånd for at bambusen skal holde seg fin (og for å hindre vannansamling inne i korken). Vi vil få inn disse i nettbutikken iløpet av juli :)

Klean Kanteen Reflect 

   Engangsbestikk

  • Ta med plastfritt bestikk hjemmefra når du skal på piknik eller om du planlegger å spise på fastfood-restaurant der de kun tilbyr engangsplast. Det finnes også engangsbestikk i tre, men gjenbruk er alltid best om du har muligheten.

   Hundeposer

  • Det er ikke så lett å være miljøvennlig når man har hund, men heldigvis så finnes det biobaserte hundeposer.

   Andre tips til å kunne ned på plasten kan være:

  • Å kjøpe klær i naturmaterialer. Mange klær inneholder plaststoffer (som akryl, polyseter ol), og disse kan slippe mikroplast ut i havet. Fleece er en værsting på dette.
  • Bruke sjampobar istedet for sjampo i plastflaske
  • Bytte ut din tannkost i plast med en tannkost som har skaft i bambus eller annet nedbrytbart materiale
  • Kjøp nedbrytbar tyggegummi, mange inneholder faktisk plast!
  • Unngå å kjøpe mat i plastemballasje når det finnes alternativ, og gi beskjed til produsenten/butikken at du ønsker mindre plastemballasje.

  Vegetopia.no har som mål å tilby produkter som er bedre for miljøet, dyrene og for helsa vår. Vi tilbyr derfor etiske varer av høy kvalitet som reduserer plast, er veganske og oftest økologiske. 

  Skal du delta i plastfri juli i år? Hvordan ønsker du å bidra til en reduksjon i plastavfallet? Eller kanskje du har gjort noen endringer allerede? Kommenter gjerne i feltet under :)


  Del dette innlegget  ← Eldre innlegg


  0 kommentarer

  Skriv en kommentar

  Kommentarer må bli godkjent før de blir publisert.