JA til en plastfri menstruasjon!

Publiser av Reidun Enge den

Vi er nå ca 3,5 milliarder kvinner på jorden, og hver enkelt kvinne vil ha ha menstruasjon ca. en uke hver måned i rundt 37 år. Dette tilsvarer tilsammen 2280 dager - 6,5 år av kvinnens liv! Vi kan estimere at hver kvinne normalt vil bruke ca 10-15 000 bind, truseinnlegg og tamponger i løpet av sitt liv! 
 
Rike industriland er de mest priviligerte som har råd til mensprodukter, mens i mer fattige land dropper mange jenter ut av skolen når de kommer i fruktbar alder. Miljøbelastningen fra de kvinnene som bruker tradisjonelle mensprodukter er enorm, men den har potensiale til å bli enda større om også kvinner i fattigere land begynner å leve som oss.
 
Vi mennesker er ofte vanedyr. Vi kjøper produkter vi ser og kjenner til. I norske dagligvarebutikker har det vært lite utvalg innen mensprodukter. Et par aktører har dominert markedet, og det mange ikke er klar over er at disse produktene i stor grad består av PLAST! Bind består ofte av rundt 90% plast. I tillegg er de tradisjonelle mensproduktene som regel alltid bleket (miljøskadelig) og kan inneholde sprøytemidler, parfyme, fargestoffer, og miljøgifter. Kanskje ikke stoffer man vil ha i direkte kontakt med den mest følsomme huden vår?
 
Huden er kroppens største organ, og underlivet er et av de stedene på kroppen hvor vi har tynnest hud. Huden her har derfor større absorbasjonsevne enn vi har på for eks hender og føtter. Hva som blir absorbert gjennom huden varierer. Det er avhengig av hudens tilstand og tykkelse, samt størrelsen på partiklene/molekylene, men flere kjemiske stoffer kan absorbers gjennom huden. Det er derfor det i det siste har vært så stort fokus på skadelige stoffer i kosmetikk og hygieneartikler.
 
Det finnes heldigvis alternative produkter som er tryggere for helsa, og mindre beslastende for miljøet, slik som økologiske bomullsbind, menskopp og tøybind.
 
Miljøvennlige engangsbind i økologisk bomull er den enkleste overgangen til en plastfri og mer miljøvennlig menstruasjon. Det er heller ikke stort dyrere enn vanlige bind. De ser nokså like ut, og er veldig effektive. Forskjellen er at huden får puste bedre og at du kan føle deg trygg på at huden din ikke kommer i kontakt med potensielt skadelige stoffer. Da de er økologiske, plastfri og nedbrytbare, har de et mindre klimaavtrykk fra de blir produsert og til de er brent eller nedbrutt i naturen.

Om du ønsker å minimere miljøbelastningen ytterlige, er det gjenbruksprodukter som tøybind og menskopp som gjelder. Disse er litt dyrere i innkjøp, men er et godt økonomisk valg da de varer lenge. Du vil uansett gjøre kroppen din og miljøet en tjeneste ved å byte til plastfrie alternativer!

 

Vårt utvalg av plastfrie menstruasjonsprodukter:

Natracare tilbyr bind, truseinnlegg og tamponger som er laget av økologisk ubleket bomull. Disse er plastfrie og nedbrytbare! Bindene finnes, som tradisjonelle bind, i forskjellige utgaver. Normal, ekstra lengde, ekstra tykkelse og ekstra lengde og tykkelse. Du finner også flere varianter av tamponger og truseinnlegg i nettbutikken.
 
Divacup er verdens mest solgte menskopp. De er laget av medisinsk silikon, og tømmes og skylles 3 - 4 ganger i døgnet. Ved rett bruk kan en menskopp vare i oppimot 10 år!

Glad Rags er en av produsentene av tøybind. Det som er spesielt med Glad Rags er at de tilbyr tøybind uten sperrelag av plast. Tøybind med sperrelag av plast er det vanligste, og det er allikevel veldig miljøvennlig i forhold til engangsbind. Men om du kjenner at du helst vil ha en 100% plastfri menstrasjon, så er Glad Rags et godt valg. Vi har for tiden kun truseinnlegg inne fra Glad Rags, men disse kan virkelig anbefales! De kan også brukes i på dager med svak menstrasjon, og som ekstra trygghet når du venter mensen.

Plastfrie engangsbind av økologisk bomullPlastfrie truseinnlegg med økologisk bomullPlastfrie tamponger i økologisk bomullGjenbrukbart truseinnlegg i tøy uten plastinnleggMenskopp / mensbegerMenskopp / mensbeger


Del dette innlegget← Eldre innlegg Nyere innlegg →


0 kommentarer

Skriv en kommentar

Kommentarer må bli godkjent før de blir publisert.