Hvorfor sjampobar?

Publiser av Reidun Enge den

Er du bevisst på hva sjampoen din inneholder? De fleste av oss er nok ikke det. Vi kjøper de vanlige sjampoene i butikken fordi de er billigst, fordi det er lettvindt, eller så kjøper vi kanskje hos frisøren fordi vi ønsker litt bedre kvalitet. Men så godt som alle sjampoene vi bruker inneholder kraftige vaske- og skummestoffer slik som for eks. SLS (sodium lauryl sulfate). Med dagens fokus på skadelige og kjemiske stoffer i  kosmetikk og hygieneprodukter, samt det økende fokuset på plastavfall, er det ikke rart at mange har fått øynene opp for sjampobarene!

Hva er ulempen med en tradisjonell plastflaske-sjampo?
Den ordinære sjampoen inneholder vaske- og skummestoffer (som SLS, ALS, SLES) som kan strippe håret for sitt naturlige, beskyttende fettlag. Dette fører ofte til at hodebunnen overkompanserer ved å øke talgproduksjonen. Du kommer inn i en ond sirkel der håret blir fortere fett jo oftere du vasker det, samtidig som at selve hårlengdene blir tørre! Noen produsenter tilsetter silikoner for å kompensere for fuktighetstapet. Dette lukker hårstråene, og de kan føles midlertidig glattere. Men silikonen kan være vanskelig å fjerne i ettertid, i tillegg til at den kan gjøre håret tynge/flatere og gjøre at det ikke kan ta imot andre oljer og næringsstoffer. SLS kan også føre til irritert hodebunn, flass og kløe da det naturlige fettlaget skal fungere som en barriere/beskyttelse mot bakterier og også for å holde på fuktigheten i huden.

Naturlige sjampobarer
Noen sjampobarer inneholder også SLS. De er i prinsippet kun en fastform av vanlig sjampo. Du slipper plastemballasjen, men sjampoen har allikevel samme effekt på håret ditt som en tradisjonell sjampo. 

En ekte sjampobar, slik som sjampobarene fra Living Naturally, vil ikke strippe hodebunnen for det beskyttende fettlaget. Her finner du ingen SLS, parabener, silikoner, eller kunstige fargestoffer. I tillegg til å inneholde en rekke pleiende og gode ingredienser for håret ditt er de veganske, økologiske og inneholder ikke problematiske stoffer for liv i vann.

Håret vil føles annerledes i starten
Det tar tid for håret å omstille seg etter lang bruk av tradisjonell sjampo. Hodebunnen trenger tid til å regulere og tilpasse talgproduksjonen etter å ha overprodusert over lang tid. I tillegg har du kanskje produktrester som for eks silikoner som må vaskes bort før sjampobaren får fungere optimalt.

I begynnelsen kan håret virke seigt, fett, hardt og kanskje krusete. Men plutselig, etter 2-6 ukers bruk, vil du få et rent, sunt og mykt hår. Et hår som føles sunnere og mer i balanse enn før :) Hvor lang tid denne overgangen tar er avhengig av hvordan du har vasket håret før, om du har brukt mye stylingprodukter, hardheten på vannet ditt, valg av sjampobar mm. Noen slipper denne overgangsperioden, mens for andre så kan den faktisk ta noen måneder.

Mitt første møte med sjampobar
Da jeg først prøvde sjampobar, hadde jeg ikke så mye kunnskap om hvordan man brukte den. Jeg var vandt til at “sjampo var sjampo”. Man væter håret, tilfører sjampo, skyller og tørker. Jeg visste heller ikke noe om tilvenningsperioden fra vanlig sjampo til en sjampo uten sterke vaskestoffer. Jeg ble derfor ganske skuffet, for håret føltes litt fett og var aldeles ikke like mykt som det pleide! Men jeg tenkte at problemet kanskje lå i selve merket av sjampobar, så jeg forsøkte flere og flere, enda uten å være helt fornøyd. I denne perioden vekslet jeg mellom å bruke sjampobar og vanlig sjampo. Plutselig en dag så følte jeg at sjampobaren fungerte og at håret føltes behagelig, rent og mykt :) Jeg hadde fremdeles rester av de sjampobarene jeg hadde prøvd først, og nå fungerte også de ;)

Etter å ha lest litt mer om fenomenet, er jeg glad jeg ikke gav opp så lett. Noen uker med hår som ikke er helt optimalt vil absolutt bli verd det etterpå. Jeg har også begynt å helle en blanding av eplecidereddik og vann over håret etter vask for å mykne og rense ytterligere, og jeg går aldri tilbake til tradisjonell sjampo igjen!

Velg en sjampobar som passer for deg og ditt hår
For å få det beste resultatet er det viktig å velge riktig sjampobar for din hår- og hudtype. Alle sjampobarene er laget etter en unik oppskrift og inneholder forskjellige blandinger av naturlige plantoljer, essensielle oljer, leire, urter eller krydder. På samme måte er også hver enkelts hår og hodebunn ulike, og vil reagere forskjellig. Her er ser du en oversikt som kan hjelpe deg å velge den rette sjampobaren til ditt hår:

Tørt hår: Coconutty, Shea Lava, Hemp & Patchouli, Ayurvedic, Rhassoul & Rosmarin, Beer & Bay

Fett hår: Coconutty, Sitron & Avocado, Ayurvedic, Beer & Bay, Rhassoul & Rosmarin

Normalt hår: du er heldig og kan bruke alle!

Tykt/krøllete hår: Sitron & Avocado, Beer & Bay, Rhassoul & Rosmarin, Ayurvedic

Psoriasis: Shea Lava og Ayurvedic

  Rett vasketeknikk

  1. Gre/kost håret ditt før du fukter det godt
  2. Tilsett rikelig med såpe i vått hår og skum godt
  3. Masser hår og hodebunn, spesielt bakhodet
  4. (ev sjamponer en ekstra gang og ev bruk balsam eller hårrens)
  5. Skyll ekstra godt

  Det er viktig å greie håret før vask, mens det ennå er tørt. Dette er spesielt viktig om du bruker stylingprodukter i håret. Fukt håret og sjampobaren, og lag rikelig med skum med hendene. Tilsett skummet i det våte håret, og masser det godt inn. Du kan også gni såpen direkte i håret. Når du bruker sjambobar er det ekstra viktig at det skummer godt og at du bruker nok såpe når du vasker håret. Fokuser spesielt på baksiden av hodet og masser litt ekstra godt med skum der. Masser hodebunn og hele hårlengden. Du må jobbe inn sjampoen sammen med vann for å lage skum slik at all skitt, forurensning og overflødig fett som håret ikke har behov for kan bli vasket bort. Av og til kan det lønne seg å sjamponere to ganger, spesielt om det ikke skummet så mye første gangen eller om håret er ekstra fett/skittent. Du vil da oppleve at sjampoen skummer ekstra mye ved andre vask, da første vask ble blandet med skitt og overflødig fett fra håret ditt. Husk å skylle håret litt ekstra godt, så du er sikker på at alt såpen er skylt ut.

  Om ønskelig kan du bruke balsam eller en hjemmelaget eplesidereddik hår rens etterpå. Men mange vil nok erfare at håret blir fint uten også. Du kan også lage din egen hårrens av vann og eplecidereddik. I Living Naturallys oppskrift skal forholdet være 4: 1 (for eksempel 200 ml vann / 50 ml eplecider eddik). Men du kan (som meg) også bruke mindre eplecidereddik, for eks en spiseskje i et glass med vann, og helle dette over håret etter du har skylt ut sjampoen. Masser lett og la det stå i et par minutter før du skyller nøye. Det vil ikke lukte eplecidereddik av håret ditt når det er tørt ;)

  Forleng levetiden til sjampobaren ved å la den tørke mellom hvert bruk. Ikke la den ligge i vann eller i vannsprut.

  Det er lys i enden av tunellen
  Når håret har tilpasset oljeproduksjonen, og silikoner og andre tilsetningsstoffer har blitt vasket ut, vil du (med rett vasketeknikk) få et sunt, lett, mykt, blankt og næringsrikt hår og en beroliget hodebunn. Du vil nok også oppleve at du ikke trenger å vaske håret like ofte som før. Følelsen du får av å ha vasket håret med sjampobar etter tilvenningsperioden synes iallefall jeg er vel verd det. Jeg føler meg bedre, både fordi at håret ser og føles bedre ut, men også fordi jeg nå kan vaske håret med god samvittighet for egen helse, liv i vann og for miljøet :)

  Klikk her for å se vårt store utvalg av sjampobarer!

  Vi har et stort utvalg av plastfrie, veganske og naturlige sjampobarer fra Living Naturally i nettbutikken. Trykk gjerne på bildet for å se hele utvalget :)

  Et godt alternativ
  Om du ikke får naturlig sjampobar til å fungere for deg og ditt hår, men allikevel ønsker en plastfri, vegansk sjampobar uten SLS, har vi også fått inn noen gode sjampoer i fast form fra Lamazuna. De kommer i 3 ulike varianter: en for fett hår, en for normalt hår, og en for tørt hår. Jeg har selv prøvd de ut, og kan anbefale også disse som et godt alternativ til flytende sjampo i plastflaske.

  Trykk gjerne på bildene for å lese mer om disse :)

  Lamazuna vegansk og plastfri sjampobarLamazuna vegansk og plastfri zero waste sjampo / sjampobar


  Del dette innlegget  ← Eldre innlegg Nyere innlegg →


  0 kommentarer

  Skriv en kommentar

  Kommentarer må bli godkjent før de blir publisert.